Idéen vad som är brottligt och kriminellt beteende har ändrats över tiden och ser olika ut i demokratier och diktaturer. Sverige har ju också en gång i tiden varit en Konungastyrd halvdemokrati med ett konservativt ledarskap. Hr såg våra lagar ut då? Idag ska ni få titta på Brottsbalken 1903.
Vi började med att prata om olika lagområden och vad de innefattar för områden. Civilrätt, förvaltningsrätt och straffrätt. Vi gjorde en instuderingsuppgift om Brottsbalken och tittade på olika brott. Ni ska verkligen inte lärar er lagtexterna, men jag vill att ni ska känna till att det är skillnad på grova brott och ringa brott, jag vill att ni ska känna till straffen som kan utdömas.
Efter det tittade vi på hur Polis, Åklagare och Tingsrätt arbetar i brottsmål. Jag vill att ni känner till de olika frihetsberövande åtgärderna som de har befogenhet att göra. Begrepp som "Gripen", "Anhållen" och "Häktad" ska ni känna till.
Sist så tittade vi på Rättegångsskolan och hur en rättegång går till. De frågorna som ligger där är bra att kunna.
Ni får igång rätt del genom att först tillåta Flash i Chrome eller vilken webbläsare ni nu använder. När ni fått igång den ska det se ut som på bilden ovan om du klickar på Meny. Där väljer du "Under rättegången".
I vilken ordning sker en domstolsförhandling? Vem börjar? Vem kommer sen?
Varför har vi löst det så tror du?
Vad är mened? Vilka skyldigheter har du att vittna?
Vem bestämmer straffsatsen/påföljden?
Vilken roll har nämndemännen?
Vad är ett brott?
Ni ska med hjälp av Lagboken och Brottsbalken besvara ett antal frågor.
Brottsbalken hittar du här
Uppgifter:
© 2021 adjunkten.com