Sambolagen gäller indirekt och kräver alltså ingen handling från din sida. Om ett par bor på samma adress under äktenskapsliknande förhållande så omfattas de av lagen. När ett samboförhållande upphör så blir lagen aktiv. Huvudregeln är att egendom är personlig men kan avtalas att bli gemensam.
Äktenskapet är däremot en juridisk handling. Den stora skillnaden mot Sambo är att all egendom som inte är avtalad som egen är gemensam.
Arv följer arvsklasser. I första hand ärver barn sina föräldrar. OM den klassen är tom letar man i nästa, som är föräldrar, sen i syskon, syskonbarn och sist bland föräldrarnas syskon. Kusiner ärver inte i Sverige.
Den stora skillnaden ligger i ägandeförhållandena, och därmed också vilka rättigheter och skyldigheter man har.
Om man köper ett hus så är man ensam fastighetsägare. Du har äganderätt till hela fastigheten.
Försäkringar, ombyggnader och yttre grejor måste man själv stå för.
Bostadsrätt innebär att Bostadsrättsföreningen äger fastigheten, du köper sen en andel av bostadsrättsföreningen, din lägenhet. Du har äganderätt till din lägenhet.
Föreningen är ansvarig för yttre grejor, föreningen försäkrar fastigheten, du måste försäkra dina egna grejor.
Ombyggnader betalas av föreningen
Föreningen brukar ha en fond för reparationer av typ diskmaskiner etc.
Kolla alltid upp föreningens ekonomi, som andelsägare är du t.ex. ansvarig för att outhyrda lägenheter blir betalda.
Hyresrätt innebär att du lånar, hyr, en annan, hyresvärdens, hus eller lägenhet. Du har inte äganderätt till lägenheten. Hyresvärden kan alltså bestämma att ombyggnad ska ske etc. Lagar om Hyresrätt hittar du i Jordabalkens 12 kapitel.
Du har dock Besittningsrätt.
Du ansvarar i stort sett enbart för att betala hyran. Detta innebär att du har få skyldigheter men även få rättigheter.
Fastighetsägaren ska betala även för vissa renoveringar inne i din lägenhet.
Hyresrätt i Lund.
De flesta av er kommer att bo i hyreslägenhet.
Två former av kontrakt som reglerar detta:
Första hand: innebär att du står som Hyresgäst. DU lånar alltså lägenheten av Hyresvärden.
Andra hand: innebär att du lånar lägenheten av någon som i sin tur hyr den från hyresvärden.
Ett kontrakt upprättas mellan två parter. Läs alltid noga igenom alla papper ni skriver på. Det papper du skriver på är du sen av lag tvungen att följa.
Andrahandskontrakt.
Många av er kommer att bo i en lägenhet under en kortare period innan ni får ett förstahandskontrakt. Jag själv flyttade 10 gånger under de 8 år jag pluggade på Universitet.
Många av de adresser jag haft har varit lägenheter jag lånat av någon kompis som varit utomlands en kortare period.
Du kan hyra en lägenhet möblerad eller omöblerad i andra hand.
Frågor kring hyresrätt
I 2§ anges hur ett hyresavtal ska upprättas.
Duger det med ett muntligt avtal?
I 4§ finns hyrestiden reglerad.
Om du bott i en lägenhet i två månader och får en bättre. Kan du bara flytta till den andra lägenheten då? Om du bott mer än tre månader?
I 5 § så finns bestämmelser för makar och sambos. Om du flyttar in i din sambos lägenhet och hen flyttar till Stockholm, får du kontrkatet på lägenheten då?
I 9 § kan du läsa om hur noga du måste städa lägenheten innan du flyttar ut. Hur petig får hyresvärden vara?
I 18 § kan du läsa om vad som ska finnas i lägenheten. Om hyresvärden kräver att du ska köpa ett eget kylskåp, vad gör du då? En frys? Persienner?
i 20 § regleras hyran. Vad gäller för andrahandshyra? Får den vara hur hög som helst?
I §§ 23-25 kan du läsa om vad du får och inte får göra i din lägenhet. Vilka rättigheter och skyldigheter har du?
I §§ 39- 41 hittar du bestämmelser för Andrahandsuthyrning. Vad gäller? Vilka risker tar du om du hyr ut din lägenhet i andra hand?
I 42 § kan du läsa om skälen för vräkning. När kan du bli vräkt från din lägenhet?
I 44 § kan du läsa om hur du gör om du glömt betala hyran. Hur gör du för att rädda situationen om du slarvat med hyran?
Som konsument i Sverige har du vissa rättigheter mot företag och affärer. Dessa lagar är tvingande och det innebär att företagen inte kan förhandla bort dem.
Konsumentköplagen är den lag som styr hur ditt köp av en vara ska regleras. Du kan läsa hela lagen genom att klicka på den här raden. Vill du ha en mer översiktlig redogörelse för bestämmelserna så finns det på Konsumentverkets hemsida (klicka här och kom dit).
Om du istället köpt en tjänst så är det Konsumenttjänstlagen som gäller. Den kan du läsa om genom att klicka på den här raden.
Som ung och utan jobberfarenhet är du extra utsatt, det är tyvärr ganska vanligt att oseriösa arbetsgivare utnyttjar nyanställda och ger dem sämre villkor än andra. Som nyanställd är man ofta rädd att man ska få dåligt rykte om man bråkar för mycket. Min högst personliga erfarenhet är att man oroar sig i onödan. De flest arbetsgivare är seriösa och vill att du som anställd ska trivas på deras arbetsplats, om du påpekar felaktigheter så rättas de oftast till. Men det är som sagt var min personliga erfarenhet, i vissa branscher är problemen mycket större. De flesta av er kommer att sommarjobba inom servicesektorn, med obekväma arbetstider och kanske till och med svart betalning. Mitt tips är att ni så fort som möjligt går med i facket, de flesta av er kommer att någon gång behöva deras hjälp. Jag har listat de vanligaste problemen du kan stöta på:
Instuderingsfrågor till detta:
© 2021 adjunkten.com