Hitlers uppväxt och biografi.

Det är få personer i världshistorien som det spekuleras och sprids myter kring som Hitler. Det tillhör allmänbildningen att känna till en del fakta om hans barndom och uppväxt men viktigare är att Hitler och nazismen ständigt är aktuell pga de oöverträffade grymheter som han och hans regim begick emot det judiska folket. En annan anledning är att många försöker bortförklara nazismen med Hitlers personlighet och göra den unik genom att förklara t ex Förintelsen med Hitlers personliga ondska, likt en Bondskurk eller Marvelfigur. Så enkelt är det inte tyvärr. Världen har inte råd med en Hitler till och ju mer vi känner till om omständigheterna och vägen fram till Förintelsen och Nazismen desto större chans har vi att stoppa det. 

Hitler har en intressant familjehistoria som vi gick igenom med hjälp av denna presentation

Vad tycker du? Var Hitler ett unikt monster vars personlighet och karaktärsdrag är en viktig förklaring till nazismens framväxt i Tyskland? Eller hade nazisterna ändå vuxit fram i Tyskland under en annan ledare om Hitler t ex hade omkommit i Första världskriget? 

Dokumentär om Hitlers väg till makten.

Vi tittade på dokumentären nedan, Nazismen - en historiens varning. Vi såg första delen. Den tog upp hur stämningarna i Tyskland var efter första världskriget. Vi kunde se hur våldsamma sammandrabbningar mellan kommunister och olika mer eller mindre fascistiska frikårer ägde rum. Hitler gick med i DAP och ombildade det till NSDAP. 1923 försökte han göra statskupp men misslyckades. Under fängelsetiden skriver han sin självbiografi och organiserar om partiet. Under 20-talet så återhämtar sig den tyska ekonomin med hjälp av pengar lånade från USA och när börsen kraschar i New York 1929 så drabbas den tyska ekonomin mycket hårt. 1932 ställer Hitler upp i presidentvalet men förlorar till Hindenburg. Men i och med den valkampanjen så är Hitler rikskänd som politiker. 1933 så driver högerpartier i den tyska riksdagen på för att Hitler ska bli Rikskansler. 

 

 

Frågor till Hitlers väg till makten:

Hur beskriver dokumentären stämningarna på Münchens gator precis efter kriget?

Redogör för händelsen som gått till historien som Ölkällarkuppen i fem punkter. Du ska hålla nivån så en niondeklassare kan förstå vad det handlar om.

Vilket straff får Hitler för Ölkällarkuppen?

Hur organiserar han om partiet under 1924-1929?

Vad hände med hans systerdotter Geli?

Varför, tror du, växte nazisterna sig så starka under slutet 1929-1933?

Vilken skuld har andra partier till att Hitler släpptes fram tycker du? 

 

Nazisterna: En historiens varning - Del 1 from Martin Lindkvist on Vimeo.

 

En powerpoint som berättar vad som hände vid maktövertagandet och den första tiden under nazisterna.

  

 Förintelsen 1919 - 1945

 

 

 

Frågor till Dokumentären

  1. Vad var "Einsatzgruppe"? Var var de aktiva?
  2. Vem var det som utförde deras order att mörda?
  3. Varför började nazisterna experimentera med gas?
  4. Vad hände på Wannseekonferensen?
  5. Vem var Himmler, Heydrich och Eichmann?
  6. Hur motiverades byggandet av gaskamrarna? 
  7. Hur motiverades mordet på barn?

 

Min genomgång av Förintelsen

Jag gick först igenom de faser som Förintelsen genomgick för att sedan ta upp de viktigaste händelserna på vägen mot Förintelsen. Vi avslutar med en diskussion om orsakerna till Förintelsen. På ett mer personligt plan måste jag säga att just Förintelsen är en unik vidrig händelse i historien som vi aldrig fullt ut kommer att kunna förstå och än mindre förklara. Det finns ingen rationell förklaring till detta vidriga barbari helt enkelt. Genom att veta och ha sett så är vi också vittnen för framtida generationer om det ohyggliga som hände och genom att vara det så kan vi dra vårt strå till stacken för att se till så att det aldrig händer igen. 

 

 

 

 

Genomgång av Andra världskriget

Vi började med att titta på orsakerna till kriget, vi spårade några bakomliggande orsaker och kom fram till att utlösande orsak var Molotov-Ribbentroppakten i augusti 1939.

Invasionen av Polen var den direkt utlösande händelsen i sept 1939. 9 april 1940 invaderades Danmark och Norge och i maj 1940 invaderades Frankike, Nederländerna, Belgien och Luxembourg. När tyskarna försökte invadera Storbritannien så misslyckades de. 

Den 22 juni 1941 så inleds det tyska anfallet emot Sovjetunionen, Operation Barbarossa. Det är i samband med denna invasion som massmordet på judar tar fart. 

1942 1943 börjar krigslyckan vända för nazisterna. 

Videoinspelning av hela genomgången.

 

 

 

Genomgång av Andra världskriget

Här är videoinspelningen av genomgången. Den tillsammans med era anteckningar ska räcka för att klara provets frågor.

Powerpointen